- Les persones menors de 16 anys presenten una taxa AROPE del 31,2%, la més elevada de tots els grups d’edat, seguides molt de prop per les persones joves d’entre 16 i 29 anys amb un 30,3%
- L’atur i la precarietat laboral es constitueixen com les causes principals de la preocupant taxa de pobresa que presenta el col·lectiu jove
El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) i la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió (EAPN) de la Comunitat Valenciana han alertat que la joventut és el sector demogràfic amb major risc de pobresa i exclusió, juntament amb la infància, tal com reflecteix l’informe ‘L’Estat de la Pobresa. Seguiment de l’indicador de Pobresa i Exclusió Social a Espanya 2008-2020’, elaborat per EAPN Espanya.
Les xiquetes, xiquets i adolescents menors de 16 anys presenten una taxa AROPE del 31,2%, la més elevada de tots els grups d’edat, seguides molt de prop per les persones joves d’entre 16 i 29 anys amb un valor per a aquest indicador del 30,3%.
“El risc de pobresa i exclusió continua sent una realitat quotidiana per a una gran part de la nostra societat, especialment entre les persones joves a conseqüència de la situació precària que ens envolta. És imperatiu posar en marxa mesures que garantisquen la redistribució de la riquesa i la creació d’ocupació de qualitat per a la joventut”, ha afirmat la cap d’Acció Social del CVJ, Sonia Gil, qui ha destacat la necessitat d’implementar “polítiques públiques que defensen per a totes i tots una vida digna”.
Per la seua part, la presidenta de l’EAPN Comunitat Valenciana, Lola Fernández, ha assegurat que “la pobresa és una decisió política”. I ha afegit: “Hem d’establir polítiques a mitjà termini per a la seua erradicació i d’emergència per a moltes famílies i joves que necessiten una resposta hui. En aquesta dècada el creixement del PIB i de l’ocupació no han estat suficients, hi ha altres qüestions que influeixen en la reducció de la pobresa com la redistribució de la riquesa, polítiques d’ocupació inclusiva, el salari i ocupació decents, serveis socials de qualitat, el repartiment més igualitari de les recuperacions, una fiscalitat justa que faça factible la inversió social equitativa i un percentatge significatiu dels Fons Europeus per a combatre la pobresa i l’exclusió”.
La taxa AROPE (At Risk of Poverty and/or Exclusion) mesura el risc de pobresa i exclusió emprant tres indicadors: la taxa de pobresa, la Privació Material Severa (PMS) i la baixa intensitat d’ocupació per llar. La joventut, juntament amb la infància, lidera dos d’aquests marcadors.
D’una banda, les xiquetes, xiquets i adolescents menors de 16 anys presenten una taxa de pobresa del 27,6%, la més elevada de tots els grups d’edat i que es troba set punts percentuals per damunt de la mitjana. Les persones joves d’entre 16 i 29 anys es fan amb la segona posició del rànquing amb una taxa de pobresa del 22,7%, malgrat la important reducció de quasi nou punts registrada en els últims quatre anys.
L’informe de l’EAPN apunta a les elevades xifres d’atur juvenil i a la gran quantitat de treballs a temps parcial que tenen les persones menors de 30 anys com les causes principals de la preocupant taxa de pobresa que presenta el col·lectiu jove. Aquest grup de població, que és, precisament, aquell en el qual la taxa de risc de pobresa ha crescut de manera més destacada, registra les dades més elevades tant d’ocupació a temps parcial com d’atur.
“Aquestes dades posen de manifest una de les màximes que des del Consell Valencià de la Joventut sempre hem reivindicat: no es tracta únicament de crear ocupació, sinó de crear ocupació de qualitat. Unes bones condicions en el treball, amb salaris dignes i contractes estables són la millor política de lluita contra la pobresa que es pot posar en marxa des de les institucions”, ha apuntat Gil.
D’altra banda, la PMS se situa en el 9,3% entre les persones de 16 a 29 anys, un 33% més elevada que la taxa mitjana i la xifra més alta de tots els grups d’edat. De fet, la taxa d’aquest col·lectiu és, per a tots els anys, entre un 20% i un 45% més elevada que la taxa mitjana del conjunt de la població. A més, cal no oblidar que xiquetes, xiquets i adolescents menors de 16 anys ocupen la segona posició en aquest rànquing de pobresa material.
Consulta l’informe complet ací.