El CJCV defensa el sistema públic de beques
30 agost, 2016
0

El passat dijous 25 d’agost, la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va acceptar la petició de mesures cautelars de la Universitat Catòlica de València i ha deixat en suspensió la resolució i el pagament de les beques universitàries convocades per la Generalitat per al passat curs 2015-2016, de les ajudes de no abandonament. Aquesta situació deixa en l’aire el repartiment de 3.150.000 euros d’ajudes que es deurien assignar a milers d’alumnes universitaris de la xarxa pública per a finançar les seues matrícules, situació que perjudica als i les estudiants, les quals depenen d’aquestes beques per a poder fer front als costos universitaris.

En principi, del total d’ajudes es beneficien anualment prop de 10.000 alumnes, segons dades de la Conselleria d’Educació, dels que el 93% provenen de les universitats públiques valencianes. Des del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV) considerem que la situació agreuja una realitat que ja és difícil degut als grans costos dels crèdits universitaris, que suposen un obstacle econòmic greu per a moltes famílies.

Sense aquestes ajudes molts estudiants poden veure’s obligats a deixar els seus estudis el proper curs. Segons les dades de la Conselleria, el 84% de l’alumnat universitari valencià va cursar els seus estudis en universitats públiques, i en els últims anys uns 7.000 estudiants han hagut d’abandonar els seus estudis en centres de la xarxa pública per raons econòmiques.

El sistema públic de Beques és la principal eina per a garantir el dret fonamental a l’educació. La societat valenciana no es pot permetre que cap persona jove no puga cursar els seus estudis per motius socioeconòmics, i aquesta disputa, motivada per uns beneficis privats, suposa que a un menys d’un mes per a l’inici del curs, més de 10.000 estudiants valencians no sàpiguen si rebran la beca del curs anterior, o si podran rebre les d’aquest curs, deixant-los en una situació incerta i de desprotecció que els pot obligar a deixar els seus estudis per falta de recursos.

Des del CJCV defensem una educació pública i de qualitat que garantisca el dret a l’educació de les persones, però, per damunt de tot, que pose més esforços en donar resposta a qui més ho necessita; perquè l’educació és la base de la igualtat i també és la garantia que disposem les persones joves per construir el nostre futur.

Per tot això, exigim la ràpida resolució d’aquesta situació anòmala i de desprotecció a l’estudiant universitari.