La Comunitat Valenciana se situa com la segona autonomia amb menys persones joves emancipades, sols per darrere de Cantabria

  • Sols el 13,4% de la població jove valenciana està emancipada, segons les últimes dades de l’Observatori d’Emancipació del Consejo de la Juventud de España
  • “La precarietat laboral, els baixos salaris i l’elevat preu de l’habitatge són els principals obstacles a l’emancipació juntament amb els efectes de la inflació”

 

L’emancipació juvenil a la Comunitat Valenciana es manté en el 13,4 % en el primer semestre de 2022, “una dada que es troba per davall de la mitjana nacional (15,9 %)”, ha apuntat Andrea G. Henry, presidenta del Consejo de la Juventud de España.

Malgrat la millora d’aquest indicador respecte del segon semestre de 2021 (11,8 %), aquestes xifres situen el territori valencià com la segona comunitat autònoma amb menys gent jove emancipada, sols per darrere de Cantabria.

“La precarietat laboral, els baixos salaris que perceben les persones joves i l’elevat preu de l’habitatge són els principals obstacles que impossibiliten l’emancipació entre la població jove, als quals hem de sumar els efectes de la inflació, que ha suposat un encariment generalitzat de la vida i una pèrdua de poder adquisitiu entre les persones joves”, ha explicat la Vicepresidència del Consell Valencià de la Joventut (CVJ), Esther Martínez.

 

Precarietat laboral

Si bé s’ha reduït la temporalitat entre la contractació jove gràcies a la reforma laboral del Govern central, la resta d’indicadors de precarietat laboral continuen mostrant xifres preocupants. El 50,8 % de les persones joves que treballen a temps parcial al territori valencià ho fa de manera involuntària. És a dir, que voldrien fer-ho a jornada completa si tingueren l’oportunitat.

Així mateix, el salari mitjà que perceben les persones valencianes menors de 30 anys és de 805,88 euros, una xifra que reflecteix la pèrdua de poder adquisitiu respecte de l’any anterior i que està per davall del Salari Mínim Interprofessional (1.080 euros) i la mitjana estatal (902,91 euros).

Pel que fa a la subocupació, que representa a aquelles persones que treballen menys hores de les que volen o poden, la xifra es situa en el 16,7 %. A més, el 44,5 % de la població jove assalariada està sobrequalificada per a la feina que desenvolupa.

“La falta de treballs de qualitat, amb contractes indefinits a jornada completa per a aquelles persones joves que ho desitgen, i de salaris dignes que es corresponguen amb el cost real de la vida generen inestabilitat econòmica i incertesa sobre el futur, dues qüestions que impedeixen posar en marxa el projecte vital de milers de persones joves de manera autònoma”, ha assegurat Esther Martínez.

 

Accés a l’habitatge

L’altre gran obstacle a l’emancipació al qual ha de fer front una persona jove és la dificultat que hi ha per a accedir a un habitatge. Una persona jove assalariada ha de destinar el 72,3% del seu salari a pagar el lloguer si s’emancipa en solitari i un 37,6 % si comparteix pis.

Aquestes xifres han empitjorat respecte a 2021 com a conseqüència de la inflació i un creixement desmesurat del cost de la vida en comparació amb els salaris de les persones joves. La recomanació del Banc d’Espanya és que aquesta despesa no supose més del 30 % del sou.

Concretament, s’ha encarit el preu del lloguer i de la compravenda d’habitatges un 11,84 % i un 5,69 % respectivament, així com el cost dels subministraments bàsics com l’aigua, el gas o l’electricitat un 6,91 %. Al mateix temps, la joventut valenciana ha perdut un 5,04% de poder adquisitiu en un any, ja que els salaris de les persones joves han crescut molt menys del que ho ha fet els béns i serveis si agafem com a referència l’Índex de Preus al Consum (IPC).

 

Solucions estructurals a llarg termini

En els últims anys, s’han aconseguit fites importants en la matèria gràcies al treball del CVJ amb l’Administració Pública, com el Bo Jove al Lloguer, l’augment d’aquesta partida pressupostària en 30 milions d’euros per part del Govern de la Generalitat, les ajudes a l’adquisició d’habitatges per part de persones joves en municipis en risc de despoblament o la reserva preferent del 40% de l’habitatge públic per a joves, però des de l’òrgan de representació juvenil reclamen mesures més ambicioses.

“Els problemes de la joventut ja estan en l’agenda política i s’ha avançat en la recerca de solucions, però les xifres ens indiquen que no són suficients. Per aquest motiu, des del CVJ volem anar un pas més enllà i que es posen en marxa polítiques que produïsquen canvis estructurals que tinguen un impacte profund en el mercat laboral i de l’habitatge, com és la regulació del preu del lloguer, l’augment del parc públic d’habitatge, l’augment del Salari Mínim Interprofessional o la prohibició de les pràctiques no remunerades”, ha reclamat la vicepresidenta del CVJ.

 

Consulta el informe complet ací.

¡Comparteix!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Categories

Arxiu

Tags

Noticies més recents

Contacte
de Premsa

Jorge
Domingo
Ferrando

Tècnic de Comunicació

Contacte de Premsa

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable del tractament: CONSELL DE LA JOVENTUT DE LA COMUNITAT VALENCIANA
Direcció del responsable: C/ LINTERNA, 26, CP 46001, VALENCIA (Valencia/València)
Finalitat: Les seues dades seran usades per a poder atendre les seues sol·licituds i prestar-li els nostres serveis.
Publicitat: Només li enviarem publicitat amb la seua autorització prèvia, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Legitimació: Únicament tractarem les seues dades amb el seu consentiment previ, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Destinataris: Amb caràcter general, només el personal de la nostra entitat que estiga degudament autoritzat podrà tindre coneixement de la informació que li demanem.
Drets: Té dret a saber quina informació tenim sobre vosté, corregir-la i eliminar-la, tal com s'explica en la informació addicional disponible en la nostra pàgina web.
Informació addicional: Més informació en l'apartat “POLÍTICA DE PRIVACITAT” de la nostra pàgina web.