Campanyes
Contra la violència masclista, autodefensa feminista
24 novembre, 2017
0

Insults, comentaris pel carrer, interrupcions constants, menys salari, humiliacions, tocaments, violacions… I així fins a arribar als colps i, d’ací, a l’assassinat. Són moltes i de molts tipus les violències que patim dia a dia les dones amb la impunitat de la societat que ens mira. Però ha arribat l’hora de desbloquejar la ràbia. Hem aprés que els colps i les humiliacions no són quelcom normal, sinó que responen a una clara lògica d’opressió masclista per tal de perpetuar la superioritat dels homes sobre les dones. Així com també hem aprés que el camí per a apoderar-nos i fer front a aquest sistema patriarcal no és altre que el de la sororitat i l’autodefensa feminista.

Tot i que se’ns presenta així, fins i tot a les campanyes que pretenen lluitar contra la violència de gènere, les dones no som éssers passius que reben agressions i necessiten ser salvades. Més aviat se’ns ha col·locat deliberadament en eixa posició per tal d’evitar qualsevol resposta, tant individual com col·lectiva.

L’autodefensa feminista, com a filosofia de vida i com a pràctica política, implica reforçar i treballar l’autoestima de cadascuna de nosaltres a fi de construir-nos com persones més fortes i segures, capaces d’identificar les agressions que patim, desculpabilitzar-nos per elles i encetar mecanismes de protecció i defensa legítims; i organitzar-nos en un procés d’apoderament col·lectiu al qual la nostra millor arma és la sororitat i el suport mutu.

L’autodefensa feminista passa per no callar ni justificar cap agressió patida per nosaltres mateixes o per altres companyes, acompanyar-nos en aquest procés de lluita i articular una denúncia enfront de qualsevol agressió masclista. Perquè el masclisme es combat des d’allò personal i des de l’espai públic, des dels grups d’amics i amigues i des dels espais associatius, des de les institucions i des del carrer.

Així doncs, l’autodefensa feminista és una ferramenta, individual i col·lectiva, que ens permet apoderar-nos físicament i emocionalment.

El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per l’Eradicació de la Violència cap a les Dones, per això, i perquè estem fartes d’aquesta situació de violència intolerable, la bandera que volem onejar, hui i cada dia, des del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana és la de l’autodefensa feminista, la de l’autoconsciència i la resposta front a les violències patriarcals. Volem fer una crida perquè tota la societat, i especialment les dones joves, s’organitzen i acudisquen a les manifestacions convocades als pobles i ciutats del País Valencià amb motiu d’aquest dia.

Ens volem vives.