- Aquest projecte pretén aproximar les administracions públiques els canals de participació ciutadana a la població jove, així com combatre la desafecció política
- Les actuacions contemplades a l’acord inclouen la creació de grups informals de participació per a la generació de propostes i accions participatives i la celebració de reunions i trobades amb agents socials
El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica han firmat un conveni de col·laboració per a posar en marxa el projecte ‘Joves per la Construcció de Ciutadania (JOCC)’ amb l’objectiu de fomentar la participació ciutadana juvenil en els processos de participació directa impulsats per les institucions públiques.
Aquesta iniciativa, que està dirigit a l’alumnat de 1r d’ESO i que compta amb sis sessions, pretén aproximar les administracions públiques, el seu funcionament i els canals de participació d’aquestes a la població jove i, així, combatre la desafecció política.
“Educar en participació és educar per a la llibertat. Per aquesta raó és molt necessari introduir programes i projectes que fomenten la cultura participativa des de les aules per a generar una societat més implicada en les qüestions socials i col·lectives”, ha explicat la cap de Participació del CVJ, Andrea Gigante.
“La col·laboració de la Generalitat amb el CVJ és un eix estratègic i aquest conveni és una mostra d’això. Les persones joves són clau perquè les polítiques de participació tinguen una veritable incidència en la societat actual i en la societat que estem construint”, ha afirmat la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, qui ha afegit que els pressupostos participatius demostraren que “la implicació de la joventut, i del CVJ en concret, és imprescindible” per a caminar cap a una societat “més compromesa amb les decisions que l’afecten” i que no siga una “mera espectadora”.
Les actuacions contemplades a l’acord, que comptarà amb un pressupost de 40.000 euros, inclouen la creació de grups informals de participació per a la generació de propostes i accions participatives en l’entorn pròxim, així com la celebració de reunions i trobades amb agents socials com el professorat, el teixit associatiu valencià i la Xarxa de Governança Participativa Municipal.
Al llarg d’aquest curs escolar 830 alumnes de 39 instituts ubicats en 22 municipis de les tres províncies del territori valencià han participat en el projecte, el qual iniciarà una segona edició a partir de setembre amb l’inici del nou període acadèmic.