El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana insta la Conselleria de Benestar Social i l’IVAJ a que obliguin els ajuntaments a respectar els Consells Locals de Joventut
28 gener, 2013
0

Sandra Gómez, presidenta del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana denúncia l’atac directe que estan vivint els Consells Locals de la Joventut per part de nombrosos ajuntaments i insta les administracions locals a que valoren la feina que fan com a veritables escoles de ciutadania per els i les joves, sent un espai d’aprenentatge, vivència i transmissió de pràctiques i valors democràtics de summa importància en la societat actual.

Aquesta contrastada trajectòria s’està començant a trencar amb les polítiques de retallades i amb la manca de reconeixement dels consells per part d’alguns ajuntaments de referència. Algunes mesures polítiques van més enllà de polítiques d’austeritat per afrontar la crisi i s’està posant al límit de la supervivència a entitats amb més de 30 anys d’història.

Exemple d’això són el Consell de la Joventut de Gandia i d’Elx que han vist reduïts dràsticament els seus convenis per al 2013 i es veuen obligats a acomiadar tot el seu cos tècnic i a deixar als i les joves dels seus municipis sense els serveis que els prestaven . Mentres tant, els Consells de Castelló i València continuen amb convenis dotats amb un pressupost 0 per fomentar la participació dels joves en les seues ciutats.

La majoria dels ajuntaments han reduït a més de la meitat dels convenisImagen1 i no mostraven una actitud oberta per treballar amb joves, que volen construir societat i drets. Tot això està fomentant el tancament obligatori dels Consells, perquè els obliga a treballar només per la seua supervivència econòmica i no per fomentar la participació i l’apoderament dels i les joves.

En aquest sentit, Sandra Gómez recorda que “la Llei de Joventut aprovada fa tot just dos anys a iniciativa del propi IVAJ estableix en l’article 18 i 35 l’obligació als ajuntaments de donar suport institucional i econòmic als consells locals de joventut, a través de formes de finançament estables que permeten a aquests últims el bon desenvolupament de les seues funcions, així com la promoció de l’associacionisme en l’àmbit municipal. És per això que instem a a la Conselleria de Benestar Social i l ‘IVAJ a que façen complir als ajuntaments el compliment de la seua pròpia llei “.

David Latorre, responsable de l’àrea de territorial en CJCV assenyala que “aquesta situació és un exemple molt clar de la discriminació que està patint la joventut que pateix més d’un 56% d’atur, té dificultats per accedir a una educació pública i de qualitat i ara a més veuen com les administracions intenten que siguem incapaços de formar-nos un pensament crític “.

Per concloure des del CJCV volem reclamar que les administracions doten al moviment associatiu juvenil del reconeixement polític que es mereix. Ja que és un element clau per garantir que la nostra societat en el futur tinga la qualitat i salut democràtica que tant necessitem com a país