- El document es composa de 12 mesures, tant a nivell autonòmic com estatal, recollint qüestions relacionades amb l’accés a l’habitatge, ocupació, transport, salut mental i “l’Estatut del Becari”, entre d’altres.
- El document es composa de 12 mesures, tant a nivell autonòmic com estatal, recollint qüestions relacionades amb l’accés a l’habitatge, ocupació, transport, salut mental i “l’Estatut del Becari”, entre d’altres.
València, dimarts 17 de setembre de 2024.
El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) ha presentat als portaveus de joventut dels grups parlamentaris compromís, socialista i popular, la “Proposta de resolució sobre el present de la joventut valenciana”, per a aconseguir la seua inclusió en les propostes de resolució dels partits polítics i aprovar-les amb el màxim suport possible en el pròxim debat de política General. El document, compost per 9 mesures per al Consell de la Generalitat i 3 per al Govern d’Espanya, pretén garantir els drets de les persones joves.
Demandes a nivell autonòmic
Les propostes aborden problemes que afecten a les joves en diferents àmbits, com són l’accés a l’habitatge, on es proposa la creació d’un Pla d’Habitatge Jove, el qual Àlvar López de Medina, Presidència del CVJ, afegeix “que coordine totes les polítiques d’habitatge dirigides a la joventut, integrant mesures a curt, mitjà i llarg termini. Aquest pla ha de basar-se en un diagnòstic exhaustiu de la situació i incloure objectius clars i accions concretes per assegurar l’accés dels joves a un habitatge digne”; i les ajudes econòmiques directes al pagament del lloguer de les persones joves, com el Bo Lloguer Jove, sobre el qual la presidència del CVJ afirma “cal reforçar la partida pressupostària perquè cap jove que complisca els requisits quede fora per raons d’esgotament pressupostari”.
També inclouen aquestes propostes: establir un nou pla de foment de l’ocupació juvenil dirigit cap a la millora de la inserció laboral de qualitat de la joventut i continuar amb l’Abonament Transport Jove gratuït.
Pel que fa a la salut mental, l’Estudi de Salut Mental de la joventut valenciana de 2021 va assenyalar que un 80.62% de la joventut patia estrés i un 73.38% ansietat. Per aquest motiu, la proposta del CVJ també demana establir unitats de psicologia clínica als centres de salut amb dotació econòmica i humana adequada per atendre els problemes de salut mental de la població, a més de garantir recursos públics de salut mental per a les persones joves amb addiccions.
Demandes més enllà del territori valencià
En l’àmbit estatal el CVJ demanda la continuïtat de les ajudes per afavorir el transport públic; el redisseny del Bo Lloguer Jove des de la política de la certesa, i aprovar d’acord amb el pactat amb els sindicats, l’Estatut del Becari per defendre les condicions mínimes que corresponen a l’estudiantat.
Esther Martínez, vicepresidenta del CVJ declara que “és urgent que la joventut valenciana estiga al centre del debat i que les mesures proposades garanteixen els drets de les persones joves.”