El Consell Valencià de la Joventut reclama una major interlocució amb la Generalitat per a aprovar conjuntament protocols que regulen les activitats d’educació no formal durant la pandèmia

  • L’organització recorda que l’accés a l’oci educatiu és un dret reconegut en la Llei valenciana de drets i garanties de la infància i adolescència
  • La presidenta del CVJ, Pilar Blasco, reivindica l’oci educatiu com a “espai segur” i “mètode de prevenció de contagis”

El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) reclama una major interlocució amb la Generalitat per a aprovar conjuntament protocols que regulen les activitats d’educació no formal durant la pandèmia.

Amb motiu del Dia Universal del Xiquet i la Xiqueta, el CVJ vol reivindicar la importància de l’oci educatiu en el desenvolupament físic i psicològic de xiquets, xiquetes i adolescents, al mateix temps que recorda que es tracta d’un dret reconegut a l’article 68 de la Llei 26/2018 de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència.

El CVJ lamenta que les mesures adoptades per la Conselleria de Sanitat relatives a activitats d’oci educatiu s’aprovaren sense comptar amb la participació de les pròpies entitats d’educació no formal i denuncia la confusió normativa que impera en el sector, ja que no es sap de manera clara quina és la legislació que els regula.

La presidenta del CVJ, Pilar Blasco, ha alertat del “perill” que corre l’educació no formal y assegura que “el moviment associatiu, especialment el juvenil, està patint molt durament les últimes restriccions”. A més, ha recordat que al territori valencià hi ha “més de 5.000 voluntaris i voluntàries que estan presents en el procés formatiu i educatiu de més de 35.000 xiquets, xiquetes i joves”.

Des del Consell Valencià de la Joventut s’entén que es tracta d’un moment complicat, on està en joc la salut i el benestar de la població, però demanen a les autoritats que escolten a la ciutadana i a les associacions civils per poder treballar de manera coordinada i segura per a tots i totes.

La Llei 26/2018 estableix que les administracions públiques tenen l’obligació de “promoure activitats d’oci educatiu” i “donar suport a aquelles que duguen a terme entitats sense ànim de lucre” amb l’objectiu de garantir una “oferta estable, regular i variada”.

Així mateix, la norma descriu l’oci educatiu com “el conjunt d’activitats de temps lliure que contribueixen al desenvolupament holístic, que eduquen en hàbits de participació, en el respecte al medi ambient, o en valors de compromís, solidaritat i inclusió social, i que afavoreixen les relacions entre iguals i l’adquisició d’habilitats de competència social”.

“L’oci educatiu contribueix de manera important al desenvolupament personal i social dels xiquets i les xiquetes i ara, més que mai, pot servir com a mètode de prevenció de contagis”, ha reivindicat Blasco. “Existeixen informes que, igual que els col·legis, demostren que l’educació no formal constitueix un espai segur”, ha afegit.

La Convenció sobre els Drets del Xiquet i la Xiqueta de Nacions Unides estableix en l’article 29 que els Estats signataris, entre ells Espanya, han de garantir que l’educació permeta “desenvolupar la personalitat, les aptituds i la capacitat mental i física del xiquet i la xiqueta fins al màxim de les seues possibilitats”, on queda inclòs i protegit l’oci educatiu.

¡Comparteix!

Categories

Arxiu

Tags

Noticies més recents

Contacte
de Premsa

Jorge
Domingo
Ferrando

Tècnic de Comunicació

Contacte de Premsa

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable del tractament: CONSELL DE LA JOVENTUT DE LA COMUNITAT VALENCIANA
Direcció del responsable: C/ LINTERNA, 26, CP 46001, VALENCIA (Valencia/València)
Finalitat: Les seues dades seran usades per a poder atendre les seues sol·licituds i prestar-li els nostres serveis.
Publicitat: Només li enviarem publicitat amb la seua autorització prèvia, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Legitimació: Únicament tractarem les seues dades amb el seu consentiment previ, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Destinataris: Amb caràcter general, només el personal de la nostra entitat que estiga degudament autoritzat podrà tindre coneixement de la informació que li demanem.
Drets: Té dret a saber quina informació tenim sobre vosté, corregir-la i eliminar-la, tal com s'explica en la informació addicional disponible en la nostra pàgina web.
Informació addicional: Més informació en l'apartat “POLÍTICA DE PRIVACITAT” de la nostra pàgina web.