Les organitzacions d’infància i joventut reclamen que es tinga en compte l’oci educatiu durant aquest estiu

  • Les activitats d’educació no formal no han sigut tingudes prou en compte a l’hora d’establir regulació durant l’estiu afectant els drets de xiquets, xiquetes i joves

Des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, els drets de la infància i adolescència i el seu accés a espais de socialització, activitats d’oci i temps lliure s’han vist seriosament perjudicats i oblidats, tenint això un impacte negatiu en el benestar, desenvolupament i drets de xiquets, xiquetes i adolescents.

Les entitats d’educació no formal, que gestionen aquestes activitats d’oci i temps lliure encara no disposen de normativa clara en totes les Comunitats Autònomes ni informació suficient sobre com actuar davant diversos escenaris o si podran desplaçar-se entre CCAA i en quines condicions.

A més, s’està valorant establir aforaments molt restrictius, condicions més exigents enfront d’altres espais d’oci, i barreres addicionals com la realització de proves PCR o test d’antígens per als quals no s’han plantejat ajudes directes. Això suposaria un menyscapte en l’accés a aquestes activitats per part de xiquets i xiquetes d’entorns vulnerables, que són els qui més les necessiten.

Després de 15 mesos de restriccions per la pandèmia, és necessari habilitar la realització d’aquestes activitats amb seguretat perquè contribuïsquen i permeten el desenvolupament de la salut física i mental de la infància i l’adolescència. Cal recuperar espais de joc i que aquests siguen accessibles per a xiquets i xiquetes amb discapacitat per a assegurar la felicitat i el benestar; però també per a assegurar el coneixement dels seus drets, educar-se en la cura i respecte del medi ambient, l’atenció a la diversitat i el compromís en la defensa dels Drets Humans entre altres qüestions.

Així mateix, aquesta falta d’espais per als xiquets xiquetes i adolescents pot portar altres efectes negatius per a la seua salut com l’augment del sedentarisme i l’obesitat, la sobreexposició a pantalles, problemes de salut mental o la limitació de l’efecte positiu de l’exposició al sol.

Però les limitacions a aquestes activitats també afecten la capacitat de les famílies per a exercitar la conciliació, amb la finalització del curs escolar això pot suposar problemes addicionals per a les famílies, així com increments de les situacions de risc en estar els xiquets i les xiquetes amb persones de major vulnerabilitat o amb entorns de major transmissió (avis, àvies, familiars majors etc.).

Per tot això, les organitzacions d’infància i joventut demanen a les administracions públiques, que regulen adequadament aquestes activitats durant l’època estival, es tinga en compte al sector a l’hora de prendre mesures, es tracte d’homogeneïtzar les mesures entre les Comunitats Autònomes, i que garantisquen que no es generen barreres d’accés a xiquets, xiquetes i adolescents d’entorns vulnerables.

¡Comparteix!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Categories

Arxiu

Tags

Noticies més recents

Contacte
de Premsa

Jorge
Domingo
Ferrando

Tècnic de Comunicació

Contacte de Premsa

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable del tractament: CONSELL DE LA JOVENTUT DE LA COMUNITAT VALENCIANA
Direcció del responsable: C/ LINTERNA, 26, CP 46001, VALENCIA (Valencia/València)
Finalitat: Les seues dades seran usades per a poder atendre les seues sol·licituds i prestar-li els nostres serveis.
Publicitat: Només li enviarem publicitat amb la seua autorització prèvia, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Legitimació: Únicament tractarem les seues dades amb el seu consentiment previ, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Destinataris: Amb caràcter general, només el personal de la nostra entitat que estiga degudament autoritzat podrà tindre coneixement de la informació que li demanem.
Drets: Té dret a saber quina informació tenim sobre vosté, corregir-la i eliminar-la, tal com s'explica en la informació addicional disponible en la nostra pàgina web.
Informació addicional: Més informació en l'apartat “POLÍTICA DE PRIVACITAT” de la nostra pàgina web.