- Les activitats d’educació no formal no han sigut tingudes prou en compte a l’hora d’establir regulació durant l’estiu afectant els drets de xiquets, xiquetes i joves
Des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, els drets de la infància i adolescència i el seu accés a espais de socialització, activitats d’oci i temps lliure s’han vist seriosament perjudicats i oblidats, tenint això un impacte negatiu en el benestar, desenvolupament i drets de xiquets, xiquetes i adolescents.
Les entitats d’educació no formal, que gestionen aquestes activitats d’oci i temps lliure encara no disposen de normativa clara en totes les Comunitats Autònomes ni informació suficient sobre com actuar davant diversos escenaris o si podran desplaçar-se entre CCAA i en quines condicions.
A més, s’està valorant establir aforaments molt restrictius, condicions més exigents enfront d’altres espais d’oci, i barreres addicionals com la realització de proves PCR o test d’antígens per als quals no s’han plantejat ajudes directes. Això suposaria un menyscapte en l’accés a aquestes activitats per part de xiquets i xiquetes d’entorns vulnerables, que són els qui més les necessiten.
Després de 15 mesos de restriccions per la pandèmia, és necessari habilitar la realització d’aquestes activitats amb seguretat perquè contribuïsquen i permeten el desenvolupament de la salut física i mental de la infància i l’adolescència. Cal recuperar espais de joc i que aquests siguen accessibles per a xiquets i xiquetes amb discapacitat per a assegurar la felicitat i el benestar; però també per a assegurar el coneixement dels seus drets, educar-se en la cura i respecte del medi ambient, l’atenció a la diversitat i el compromís en la defensa dels Drets Humans entre altres qüestions.
Així mateix, aquesta falta d’espais per als xiquets xiquetes i adolescents pot portar altres efectes negatius per a la seua salut com l’augment del sedentarisme i l’obesitat, la sobreexposició a pantalles, problemes de salut mental o la limitació de l’efecte positiu de l’exposició al sol.
Però les limitacions a aquestes activitats també afecten la capacitat de les famílies per a exercitar la conciliació, amb la finalització del curs escolar això pot suposar problemes addicionals per a les famílies, així com increments de les situacions de risc en estar els xiquets i les xiquetes amb persones de major vulnerabilitat o amb entorns de major transmissió (avis, àvies, familiars majors etc.).
Per tot això, les organitzacions d’infància i joventut demanen a les administracions públiques, que regulen adequadament aquestes activitats durant l’època estival, es tinga en compte al sector a l’hora de prendre mesures, es tracte d’homogeneïtzar les mesures entre les Comunitats Autònomes, i que garantisquen que no es generen barreres d’accés a xiquets, xiquetes i adolescents d’entorns vulnerables.