La Generalitat s’ha oblidat altra vegada de l’oci educatiu en les noves mesures COVID-19 anunciades el passat dijous, 25 de febrer, en les quals es mantenen les restriccions que impedeixen la realització d’aquestes activitats.
L’última resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública manté la prohibició d’actuació per a les entitats d’educació no formal i deixa paralitzat el procés educatiu de quasi 35.000 xiquets, xiquetes i adolescents i la tasca de més de 5.000 persones joves voluntàries a la Comunitat Valenciana.
A més, la resolució fa ús del terme “centres d’oci juvenil”, en lloc d’emprar “oci educatiu”, la qual cosa genera incertesa i confusió, ja que la primera denominació utilitzada per Sanitat no apareix en cap document oficial o legislació en matèria de joventut. Necessitem que es clarifique la situació del sector.
L’educació no formal és un espai segur enfront de la COVID-19 i una eina essencial en la contenció i prevenció de contagis, igual que ho és l’educació reglada, i per tant exigim un tracte igualitari.
Demanem l’aprovació d’uns protocols que regulen de manera uniforme l’activitat de totes les entitats i que garantisquen la seguretat de totes i tots. En el CVJ, juntament amb les nostres entitats d’educació no formal, fa mesos que treballem en aquests protocols, però malauradament, després de diversos contactes amb l’Administració, no hem rebut la suficient atenció per part de la Conselleria de Sanitat per a la seua aprovació.
El CVJ sempre ha defensat un model d’educació integral, on formal i no formal es complementen per a oferir una formació completa als xiquets, xiquetes i adolescents en valors i coneixements. I ara, en temps de pandèmia, continuem defensant-ho.
Cal recordar que l’accés a l’oci educatiu és un dret de la joventut reconegut en l’article 68 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència i que són les administracions públiques, tal com diu la norma, les encarregades de promoure’l, garantir l’accés i donar suport a les entitats que duen a terme les activitats.
La pandèmia de la COVID-19, amb la restricció de les relacions socials i les activitats d’oci, és l’oportunitat perfecta per a apostar de manera decidida per l’oci alternatiu, una oportunitat que s’està deixant passar per part dels poders públics.
L’oci educatiu contribueix de manera essencial en el desenvolupament personal i social de la joventut i és un suport crucial per a xiquets, xiquetes i adolescents en moments tan durs com els que estem vivint.
Per aquest motiu, demanem a la Generalitat que valore novament la situació de les entitats d’educació no formal, que les faça partícips del procés de decisió sobre les qüestions que les afecten i que permeta el desenvolupament d’aquestes activitats de manera segura.