La joventut, la més afectada per la crisi de la COVID-19: “Em sentia molt deprimida, com si tot el que fera de sobte ja no tinguera sentit”

Cartel estudio impacto covid-19 juventud valenciana
  • El 50,6% de la joventut valenciana va sentir ansietat durant el confinament i el 25,8% encara la pateix en la “nova normalitat”
  • “Em preocupa com a jove el futur que ens espera i si s’assemblarà a açò que estem vivint. Sent que el meu futur professional i laboral serà tot un repte”, afirma una de les participants de l’estudi ‘L’impacte de la COVID-19 i la “nova normalitat” en la joventut valenciana’

“Em sentia molt deprimida, com si tot el que fera de sobte ja no tinguera sentit”. Aquest és un dels testimonis que recull l’estudi ‘L’impacte de la COVID-19 i la “nova normalitat” en la joventut valenciana’, elaborat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el Consell Valencià de la Joventut (CVJ), amb l’objectiu de conéixer com ha impactat la pandèmia i el confinament entre les persones de 12 a 30 anys.

La joventut és el col·lectiu demogràfic més afectat per la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia. L’estudi intenta calcular el grau d’afectació de la COVID-19 en diferents àmbits de la vida de les persones joves durant el confinament i la posterior “nova normalitat”.

L’informe final ofereix dades sobre salut mental, emancipació i ocupació. També la preocupació de la gent jove davant del contagi o la criminalització d’aquest grup d’edat als mitjans de comunicació són altres qüestions tractades a l’estudi.

Salut mental

El 43,1% de les persones joves valencianes considera que el confinament va afectar la seua salut mental. Concretament, el 50,6% va sentir ansietat durant els mesos a casa i el 25,8% encara la pateix en la “nova normalitat”. Destaquen també la preocupació per no saber què passarà, l’avorriment i la tristesa com els sentiments més freqüents.

“Necessitava tornar a la universitat, necessitava tornar a veure als meus amics i necessitava seguir amb la meua vida normal, eixir a passejar amb amics i gaudir de les coses de les quals sempre havia gaudit. Això va fer que caiguera en una espècie de depressió. No menjava, sentia que res tenia sentit i no podia dormir. Vaig perdre interés en quasi tot i no gaudia de les coses com abans. El meu horari de menjars i de somni va canviar completament, i encara ho continue arrossegant”, relata una de les participants de l’estudi.

Els efectes socioeconòmics de la crisi i els problemes educatius i  la convivència durant el confinament són les causes més mencionades de l’afectació en la salut mental.

Les persones enquestades mencionen l’esport i la música entre les activitats que més els motivaven durant el confinament i citen com a passatemps cuinar, veure sèries i pel·lícules, jugar a videojocs i jocs de taula, fer manualitats o pujar a la terrassa comunitària. Les mascotes van ser una gran companyia i font d’entreteniment.

Emancipació i ocupació

Les xifres aportades reflecteixen que un 22,2% de les persones joves ha deixat de ser independent econòmicament, mentre que un 12,2% ha hagut de deixar l’habitatge en el qual residia i tornar a la casa familiar. Així, el 38,3% de les persones joves ha necessitat ajuda econòmica puntual, on destaquen especialment les dones, les persones joves de 18 a 23 anys i les persones estrangeres.

Respecte de les perspectives de futur, el 41,1% de la joventut valenciana considera que la pandèmia retardarà el moment d’emancipar-se. “Si no tenim treball, com podem pensar en anar-nos-en de casa? Amb quins diners paguem el lloguer?”, es pregunta un dels participants.

La crisi va provocar que un 25% de les persones joves valencianes estigueren en ERTO, i que un 5,7% foren acomiadades en l’estiu de 2020. En finalitzar l’any, l’atur juvenil valencià ha augmentat del 23,3% al 31,4%. “Des del primer dia em vaig quedar sense treball. Van ser 6 mesos d’estar parada i sense ingressos. Em va generar molta ansietat, que encara em dura”, comparteix una de les enquestades.

D’altra banda, la gent jove que ha hagut de teletreballar reclama una regulació d’aquesta modalitat laboral per a garantir el respecte dels seus drets, ja que el 61,5% ha treballat més hores de les dedicades en la modalitat presencial.

Criminalització de la joventut

La joventut ha sigut l’objectiu de diverses campanyes de criminalització sobre un suposat comportament irresponsable, però les dades de la preocupació de la joventut sobre crisi sanitària i el benestar del seu entorn diuen el contrari. Al 61,8% de les persones joves valencianes els preocupa contagiar-se bastant o molt, i al 92% els preocupa bastant o molt que es contagie algú del seu entorn.

“A mi m’agradaria que vegeren que molts de nosaltres hem estat molt de temps sense veure als nostres avis o sense ajuntar-nos amb molta gent o sense veure a la nostra família o el que siga i que reconeguen que ho estem fent bé”, recull un dels testimonis de l’estudi.

El text també aporta dades positives a través dels aprenentatges de la pandèmia entre la gent jove. Destaquen el descobriment de la fortalesa personal per afrontar situacions complicades i l’adaptació als canvis, així com la solidaritat social, l’empatia i la connexió global. També la joventut ix del confinament valorant més el personal sanitari i altres professions que han desenvolupat la seua tasca en la pandèmia.

“Em preocupa com a jove el futur que ens espera i si s’assemblarà a açò que estem vivint. Sent que el meu futur professional i laboral serà tot un repte”, afirma una persona enquestada a l’estudi. La joventut ha de fer front a un futur incert mentre arrossega l’herència de la crisi financera del 2008 i els efectes d’una fatiga pandèmica que està a punt de complir un any.

El director general de l’IVAJ, Jesús Martí, i la presidenta del CVJ, Cristina Martínez, presentaran l’estudi aquest dimarts, 23 de febrer, a les 18 hores en el compte de Twitch del Consell Valencià de la Joventut.

 

Consulta l’estudi complet ací.

¡Comparteix!

Categories

Arxiu

Tags

Noticies més recents

Contacte
de Premsa

Jorge
Domingo
Ferrando

Tècnic de Comunicació

Contacte de Premsa

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable del tractament: CONSELL DE LA JOVENTUT DE LA COMUNITAT VALENCIANA
Direcció del responsable: C/ LINTERNA, 26, CP 46001, VALENCIA (Valencia/València)
Finalitat: Les seues dades seran usades per a poder atendre les seues sol·licituds i prestar-li els nostres serveis.
Publicitat: Només li enviarem publicitat amb la seua autorització prèvia, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Legitimació: Únicament tractarem les seues dades amb el seu consentiment previ, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Destinataris: Amb caràcter general, només el personal de la nostra entitat que estiga degudament autoritzat podrà tindre coneixement de la informació que li demanem.
Drets: Té dret a saber quina informació tenim sobre vosté, corregir-la i eliminar-la, tal com s'explica en la informació addicional disponible en la nostra pàgina web.
Informació addicional: Més informació en l'apartat “POLÍTICA DE PRIVACITAT” de la nostra pàgina web.