La pandèmia obliga a quasi 11.600 dones joves a tornar a la llar familiar, mentre l’emancipació creix un 1,5% entre els homes

  • L’atur juvenil es situa en un 31,4% al territori valencià, un 8,1% més que en el segon semestre de 2019
  • La Comunitat Valenciana és l’autonomia amb més persones joves que treballen a temps parcial amb una taxa del 27%

Les dones joves són les principals afectades per la crisi econòmica provocada per la pandèmia. La taxa d’emancipació juvenil de les dones joves a la Comunitat Valenciana disminueix un 13% en la primera meitat de l’any, mentre que entre els homes la xifra creix un 1,5%.

Aquestes són les dades que ofereixen l’últim informe de l’Observatori d’Emancipació Juvenil del Consejo de la Juventud de España (CJE) sobre la Comunitat Valenciana en el primer semestre de 2020.

En termes generals, la taxa d’emancipació juvenil ha caigut al 17,3% a la Comunitat Valenciana, una pèrdua de quasi el 2% respecte de l’últim semestre de 2019. El nombre de menors de 30 anys emancipats ha passat dels 134.067 als 123.259 en tan sols sis mesos.

Així ho ha explicat la presidenta del Consell Valencià de la Joventut (CVJ), Cristina Martínez, en roda de premsa, on ha assegurat que “la pandèmia ha aturat els projectes vitals de la joventut, com ja va passar al 2008”.

També ha participat el vicepresident del CJE, Adrià Junyent, qui ha destacat que la joventut ha sigut el col·lectiu més afectat per la destrucció d’ocupació a causa de la pandèmia.

Atur i precarietat laboral

Una de les principals causes ha estat l’augment de l’atur juvenil, que se situa en un 31,4% al territori valencià, un 8,1% més que en el segon semestre de 2019.

La bretxa de gènere també es reflecteix en les dades de l’atur: entre les dones joves se situa en un 34,7%, amb una variació interanual del 7,5 punts, i entre els homes en un 28,7% i amb un augmente del 0,48% en l’últim any.

També la qualitat del treball es presenta com un factor determinant en l’emancipació. El 91,1% dels contractes laborals signats per la gent jove són temporals i més de la meitat de les persones joves amb un contracte laboral estan sobrequalificades per a la tasca que desenvolupen.

La Comunitat Valenciana és l’autonomia amb més persones joves que treballen a temps parcial amb una taxa del 27%. Així, la subocupació entre la població jove treballadora, és a dir, que treballen menys hores de les que volen o poden, se situa en un 17,3%.

A més, el salari mitjà que perceben les persones valencianes menors de 30 anys és de 860 euros, una xifra que es col·loca per davall del Salari Mínim Interprofessional, que actualment està fixat en els 950 euros.

Accés a l’habitatge

Les dades indiquen que una persona jove assalariada ha de destinar el 73,4% del seu sou a pagar el lloguer si s’emancipa de manera individual, quasi un 6% més que fa un any, i un 37,3% si comparteix pis, malgrat que la recomanació del Banc d’Espanya és que aquesta despesa no supose més del 30% del salari.

Una conseqüència directa és l’augment de la pobresa entre les persones de 16 a 29 anys. Més d’un terç de la població jove a la Comunitat Valenciana es troba en risc de pobresa o exclusió social, percentatge que augmenta fins al 52,3% entre les persones aturades menors de 30 anys.

Polítiques públiques d’emancipació

Des del Consell Valencià de la Joventut (CVJ), s’han presentat diverses propostes a la Generalitat per a posar en marxa polítiques públiques que trenquen aquesta dinàmica de precarietat entre la joventut, com la creació d’ajudes a l’emancipació, la regulació dels preus del lloguer i l’augment del pressupost destinat a polítiques actives d’ocupació juvenil.

A més, el CVJ ha aconseguit que es reserve un 10% del parc públic d’habitatge per a les persones joves, mesura que la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ja ha posat en marxa.

Consulta l’informe complet ací.

¡Comparteix!

Categories

Arxiu

Tags

Noticies més recents

Contacte
de Premsa

Jorge
Domingo
Ferrando

Tècnic de Comunicació

Contacte de Premsa

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable del tractament: CONSELL DE LA JOVENTUT DE LA COMUNITAT VALENCIANA
Direcció del responsable: C/ LINTERNA, 26, CP 46001, VALENCIA (Valencia/València)
Finalitat: Les seues dades seran usades per a poder atendre les seues sol·licituds i prestar-li els nostres serveis.
Publicitat: Només li enviarem publicitat amb la seua autorització prèvia, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Legitimació: Únicament tractarem les seues dades amb el seu consentiment previ, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Destinataris: Amb caràcter general, només el personal de la nostra entitat que estiga degudament autoritzat podrà tindre coneixement de la informació que li demanem.
Drets: Té dret a saber quina informació tenim sobre vosté, corregir-la i eliminar-la, tal com s'explica en la informació addicional disponible en la nostra pàgina web.
Informació addicional: Més informació en l'apartat “POLÍTICA DE PRIVACITAT” de la nostra pàgina web.