La pandèmia de la Covid-19 i la crisi socioeconòmica provocada per la irrupció del virus en les nostres vides han tingut un impacte especialment sever en la joventut valenciana, fet que ens ha convertit en el grup demogràfic més afectat en termes d’independència econòmica, precarietat laboral, atur i salut mental, principalment. Les persones joves ja fórem un dels col·lectius que més va sofrir les conseqüències de la crisi financera de 2008 i des d’aquell moment hem assistit a la cronificació de la pobresa i la precarietat juvenil. Ara, la Covid-19 ha empitjorat una situació que ja era mala de per si.
Per això, és necessari que la joventut es convertisca en una prioritat per als poders públics i en l’objecte central d’unes polítiques creades especialment per a donar solucions als problemes que ens assetgen. El pròxim 28 de setembre arranca a Les Corts Valencianes el debat de política general, una cita parlamentària on el Govern de la Generalitat i els diferents grups polítics amb representació a la cambra debaten sobre l’estat de la Comunitat Valenciana, les principals qüestions a abordar des de les institucions i les línies rectores de la política autonòmica per al nou curs polític.
Des del Consell Valencià de la Joventut (CVJ), pensem que és essencial que la joventut siga una de les protagonistes principals d’aquest debat. Necessitem que es visibilitze en l’àmbit polític la realitat que afrontem actualment les persones menors de 30 anys a la Comunitat Valenciana, al mateix temps que s’aprofundeix en les problemàtiques que patim i el seu origen. Tot açò encaminat a la consolidació d’unes polítiques públiques eficients i transversals que donen resposta a les nostres demandes i necessitats.
Salut mental
Un dels majors impactes que la pandèmia ha tingut sobre la gent jove ha sigut l’aparició o l’agreujament dels problemes de salut mental. El 43,1% de les persones joves valencianes considera que el confinament va afectar la seua salut mental, segons l’estudi ‘L’impacte de la COVID-19 i la “nova normalitat” en la joventut valenciana’, elaborat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el CVJ. Concretament, el 50,6% va sentir ansietat durant els mesos a casa i el 25,8% encara la pateix en la “nova normalitat”. La majoria de les persones enquestades van destacar la preocupació per no saber què passarà, l’avorriment i la tristesa com els sentiments més freqüents.
Atur i ocupació
Els efectes socioeconòmics de la crisi i els problemes educatius i la convivència durant el confinament són les causes més mencionades de l’afectació en la salut mental en la investigació. Aquestes dades confirmen el que des del CVJ portem denunciants en l’últim any: les qüestions materials en què vivim la gent jove també tenen un impacte molt important en la nostra salut mental. Inclús, poden ser el detonant de moltes malalties psicològiques.
Les xifres d’atur juvenil s’han disparat durant l’últim any fins al punt de ser Espanya el país de la Unió Europea amb una major taxa de persones joves parades. A més, cal tenir present la qualitat del treball al qual la joventut accedim. La Comunitat Valenciana són l’autonomia amb una major parcialitat entre les persones ocupades joves amb una taxa del 29,4%, segons les dades de l’informe de l’Observatori d’Emancipació Juvenil referent al segon semestre de 2020. També liderem, sols per darrere de Cantàbria i Canàries, la sobrequalificació. El 54,4% de la joventut amb treball duu a terme tasques que requereixen una menor qualificació acadèmica que la que poden acreditar. Molt preocupant també és la temporalitat. El 92% dels contractes laborals firmats per persones menors de 30 anys no són indefinits i quasi el 44% tenen una durada menor d’un any.
Habitatge
D’altra banda, la joventut també tenim problemes en accedir a l’habitatge. Els alts preus del lloguer o els requisits exigibles per a accedir a un crèdit hipotecari ens impossibilita abandonar la llar familiar o emancipar-nos en solitari. Segons l’informe mencionat anteriorment, una persona jove ha de destinar el 71,9% del seu salari a fer front al pagament del lloguer. El percentatge es redueix fins al 37,6% si s’opta per compartir pis, però la xifra continua per damunt de la recomanació del Banc d’Espanya de destinar un màxim del 30% del sou a l’habitatge.
Emancipació
La confluència d’aquestes condicions provoca que la gent jove no puga posar en marxa el seu projecte de vida de manera autònoma i estable. De fet, la taxa d’emancipació juvenil a la Comunitat Valenciana en acabar el 2020 era del 17,2% i l’edat mitjana a la qual la joventut deixa la llar familiar de 29,8 anys a l’Estat espanyol, segons Eurostat. És innegable que aquestes condicions materials precàries que afecten la major part de la joventut tenen un impacte en la qualitat de la nostra salut mental. La incertesa sobre el futur, l’ansietat o l’estrés troben en aquestes dades un detonant clau per a posar en perill el benestar emocional de la joventut.
Què volem
Per aquest motiu, reivindiquem una visió transversal de la salut mental, tal com demanàvem en la campanya ‘Mentalment Gelades’, que llançàrem amb motiu del Dia Mundial de la Joventut el passat agost. No es pot treballar la salut mental únicament des de la Conselleria de Sanitat donat que l’origen de molts problemes psicològics transcendeix l’àmbit de la salut. És necessari que es treballe de manera coordinada i transversal des de totes les àrees del Govern per a revertir les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia i, així, garantir el dret de la joventut a una bona salut mental.
Ara, aprofitant la celebració del debat de política general a la Comunitat Valenciana, és el moment de fer sentir la veu de la joventut, visibilitzar la nostra realitat i exigir mesures que donen resposta als nostres problemes. Des del Consell Valencià de la Joventut, ens hem marcat com a objectiu aconseguir que s’aprove a l’hemicicle una proposta de resolució que presentarem als grups parlamentaris, on demanem que la Cambra autonòmica inste al Consell a posar en marxa accions concretes destinades a millorar la salut mental de la joventut valenciana, garantir l’accés a l’habitatge i generar oportunitats laborals per a les persones joves. A més, també volem aconseguir que aquest text reba el màxim suport per part de tots els partits amb representació a Les Corts Valencianes i convertir aquesta acció en una mostra del consens polític que la joventut necessitem ara mateix al voltant de les qüestions que ens afecten.