‘Què Opina’ debat el problema d’accés a l’habitatge amb la consellera María José Salvador
31 octubre, 2018
0

Els problemes d’accés a l’habitatge han centrat el debat ‘Què Opina’ amb la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, que «s’ha convertit en el cinqué càrrec públic en enfrontar-se en directe i sense filtres a les preguntes del jovent valencià», ha afirmat el president del Consell Valencià de la Joventut, Natxo Mollà.

El debat s’ha estructurat en dues grans parts, una sobre l’habitatge i una altra sobre la mobilitat. En especials, els i les assistents han  mostrat la seua preocupació per l’increment desmesurat dels preus del lloguer i el «problema crònic de vertebració per tren i carretera que pateix el País Valencià». Salvador, en aquest sentit, ha detallat totes les polítiques que ha emprés el govern de la Generalitat per a combatre aquesta problemàtica i ha recordat el seu compromís a mantindre les reivindicacions per a aconseguir un finançament just que permeta tindre millors serveis i infraestructures. Entre d’ells, ha destacat la pròxima obertura del metro de València de nit i l’extensió del servei de Rodalies fins a Vinaròs.

UN RECORREGUT D’UN ANY ESCOLTANT LA JOVENTUT

‘Què Opina’ és només una de les múltiples accions que el Consell Valencià de la Joventut ha engegat al llarg d’aquest últim any per tal de recollir les propostes dels i les més joves en matèries d’interés com l’ocupació, la sanitat i l’habitatge. «El resultat es tradueix en més de 20 aportacions en matèria d’habitatge i 15 en mobilitat», les quals «ja són ens mans de la Conselleria», ha declarat Mollà abans de l’acte. «Ara la pilota està sobre el seu sostre».

«En aquest document hem volgut incidir en la necessitat d’impulsar polítiques per a afavorir el procés d’emancipació jove, que és, a dia de hui, uns dels problemes més grans que pateixen els i les nostres joves junt amb la desocupació». De fet, ha recordat que huit de cada 10 joves del País Valencià no poden emancipar-se amb garanties. Per això, des del Consell proposem «mesures concretes, realistes i efectives per tal de capgirar aquesta situació». Així doncs, diu, en l’àmbit de l’habitatge «plantegem majors ajudes al lloguer i a la rehabilitació, amb les quals donar eixida als múltiples habitatges buits que inunden les nostres ciutats». D’altra banda, «també exigim la restauració immediata de la renda bàsica d’emancipació» i la demanda, «sense excuses», a la SAREB i a les entitats bancàries, especialment les intervingudes amb diners públics, «perquè cedisquen els actius immobiliaris per habitar que tenen en cartera per a la creació d’un parc públic d’habitatge». En quant a la mobilitat, proposem incentius a l’ús del transport públic, amb un marcroestudi que determine els usos, els costumes i les necessitats del jovent, i reforçar els programes d’intercanvi a tots els nivells.

«El nostre paper fundacional no és un altre que defensar els interessos i els drets del jovent valencià, per això continuarem recordant als responsables polítics que han de fer polítiques per a les persones joves des del seu àmbit de competència», ha remarcat el president.

AL DESEMBRE, MÓNICA OLTRA A ‘QUÈ OPINA’

Abans de donar per conclòs l’acte, el president Natxo Mollà ha desvetllat el nom de la pròxima autoritat que ocuparà l’escenari d’aquest format d’èxit: la vicepresidenta Mónica Oltra. Tal i com ha confirmat, «aquesta serà l’última edició de ‘Què Opina’», que tancarà definitivament les seues portes el dimarts 11 de desembre.