Les persones voluntàries sempre hem estat ací

Hi ha a tot arreu un grup de persones invisibles, que no figuren ni reben atenció per part de la societat o els mitjans de comunicació, que passen desapercebudes al llarg dels anys i que duen endavant un treball que la majoria de vegades no és reconegut ni valorat. Parlem de persones que estan sempre presents, des de fa molt de temps, en les bones i no tan bones, que dediquen el seu temps lliure als altres, a les persones menys afortunades i que més ens necessiten. Les persones voluntàries sempre hem estat ací. I estarem.

Amb motiu del 5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat, des del Consell Valencià de la Joventut (CVJ) volem reivindicar l’enorme tasca que persones voluntàries i associacions duen a terme de manera altruista, silenciosa i compromesa per a fer de la societat valenciana, també del món, un espai millor on viure, ser i estimar.

El voluntariat és un moviment global que treballa en tots els racons del globus terraqüi per a defensar, reivindicar i fer valdre valors com la igualtat, la justícia social, la solidaritat, la participació, la sostenibilitat i la fraternitat.

Volem destacar també l’enorme contribució que la joventut valenciana fa al moviment del voluntariat al territori valencià, però també en l’àmbit global. La gent jove, en contra del que moltes vegades es diu, som un col·lectiu profundament compromés amb la societat i les diferents realitats que en ella conviuen. De fet, és la gent jove qui abandera els moviments socials més importants del nostre temps, com pot ser la lluita feminista o l’acció davant l’emergència climàtica.

Des del voluntariat demanem a les institucions públiques que donen suport a les associacions que treballen de manera voluntària pel benestar de totes i tots, que destinen recursos públics per a dur endavant la nostra feina de manera digna i que reconeguen l’aportació que des del voluntariat es fa a la societat.

L’esforç diari de les persones associades és totalment voluntari, no percebem cap tipus de prestació econòmica i treballem de valent sense ànim de lucre. El compromís personal i la fèrria creença en allò que fem són els principals motors que ens donen forces per a dur endavant la nostra tasca. Creiem que des de l’acció individual és possible canviar les coses, fer d’aquest món un lloc més amable, just i igualitari.

Associar-se per a canviar-ho tot

Per a celebrar el Dia del Voluntariat, hem organitzat l’acte ‘Associar-se per a canviar-ho tot’, on reivindiquem el paper de l’associacionisme i voluntariat juvenil, però també el celebrem perquè està més viu que mai.

La primera part de l’acte compta amb una taula redona, on conversar de manera tranquil·la i relaxada sobre la situació de l’associacionisme al territori valencià actualment, reivindicar el seu passat i fer una diagnosi sobre el futur. En aquest espai comptarem amb l’expresident de la Federació d’Escoltisme Valencià, Ignacio Mora; la exmembre de la Comissió Permanent del CVJ, Elena Mañas; l’expresidenta del CVJ i actual presidenta de la Confederació Don Bosco, Pilar Blasco; l’exmembre de la Comissió Permanent del CVJ, Pere Fuset, i la membre del Consell de la Joventut d’Alzira, Yasmina Crespo.

La segona part de l’encontre corre a càrrec de les humoristes valencianes Saray Cerro, Cabrafotuda i Maria Juan, que posaran les rialles a l’esdeveniment. Des del CVJ, sempre incorporem la cultura valenciana protagonitzada per persones joves als nostres actes per a mostrar el nostre ferm compromís amb el sector i les joves artistes. A més, l’acte està presentat per la jove periodista valenciana, Cèlia Cerezo.

La cita tindrà lloc el dissabte, 11 de desembre, a les 17 hores en l’espai Wayco Russafa a Valencià.

Si vols assistir, pots inscriure’t ací.

I Premis del Voluntariat

Amb l’objectiu de reconéixer públicament la tasca de les entitats membres que formen part del Consell Valencià de la Joventut, hem creat els I Premis del Voluntariat, un guardó que compta amb dues categories, una per a entitats juvenils i una altra per a consells locals de joventut, i que premia projectes innovadors, originals i creatius, que defensen els valors del voluntariat i que facen una aportació positiva a la societat. Les entitats premiades seran anunciades en l’acte del dia 11, després que una comissió de valoració composta per membres de la Comissió Permanent i de l’equip tècnic del CVJ hagen valorat els diferents projectes duts a terme per totes les nostres entitats membres al llarg de l’últim any.