SuperJoves

El 12 d’agost  es celebra el Dia Internacional de la Joventut, establit per l’Assemblea General de les Nacions Unides en el 1999. Enguany, el tema és “eradicar la pobresa i aconseguir el consum i la producció sostenibles”, assumptes en els quals la joventut tindrà un paper fonamental liderant el canvi cap a aquest model de creixement, com ha recordat Irina Bokova, Directora General de la Unesco, en el seu missatge.

“Els joves no solament són el nostre futur, també són el nostre present. El nostre planeta mai ha sigut tan jove, ja que en ell viuen 1.800 milions de joves. Es tracta de la generació més connectada, franca i oberta que hi ha hagut en el món fins ara. Aquells joves són poderosos agents d’un canvi positiu, que és essencial per a portar avant l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. No n’hi ha prou amb esperar un futur millor, cal actuar ara. El canvi ha començat i milions de ciutadans ja estan transformant la nostra manera de produir, consumir, comportar-nos i comunicar-nos […]”

No obstant això, dins d’aquest missatge de Joves liderant el canvi per a la sostenibilitat, el CJCV ha volgut enviar un missatge diferent, a la societat valenciana; recordant quin és la situació de precarietat que pateixen les persones joves en el nostre territori i la necessitat de recolzar a la joventut perquè puga liderar aquest canvi; perquè posar fi a la precarietat juvenil és garantir el sistema de benestar social.

 

Les dades són preocupants: El nostre territori té una taxa d’atur jove que arriba quasi al 40% i la meitat d’aquesta gent porta a l’atur més d’un any. Una dada que ha millorat però que amaga una precarització, ja que quan el jovent troba feina el 98,2%, dels nous contractes que es fan, són temporals, i 6 de cada 10 joves té un treball inferior a la seua qualificació. Per això, reivindiquen que la joventut lluita diàriament amb la precarietat sense poder fer un projecte de vida.

A més a més, segons les dades del Consell, el 45% de la població jove a la nostra regió viu en situació de pobresa. Com a conseqüencia, més de 22.000 persones joves valencianes s’han exiliat  per a guanyar-se la vida. Un exili que suposa la pèrdua de 8275 milions d’euros en 10 anys. Per això, el CJCV aprofita el Dia de la Joventut per a reivindicar el super poder que té la joventut, que malgrat que tinga un present precari, vol canviar les coses.

Per açò hem ideat la campanya #SuperJoves, amb la qual volem, mitjançant la ironia, visibilitzar la situació de precarietat que pateix la joventut valenciana, posant cara i reconeixent la capacitat de resiliència que tenen les persones joves; per a animar als herois i heroïnes a seguir lluitant per un futur lliure de la precarietat, la pobresa i l’exclusió social que amenaça a molts de nosaltres i nosaltres. Perquè units som més forts del que es puga pensar: en les nostres mans tenim el poder de canviar les coses i créixer com a societat.