- Entre els temes a abordar en l’acord de col·laboració destaquen els que tenen a veure amb els efectes de la pobresa, la desigualtat o l’exclusió social en la població jove, sent prioritaris els relacionats amb el dret a la participació social
- Recorden que abans de la COVID-19, el 31,7% de la joventut es trobava en risc de pobresa i/o exclusió social a Espanya
El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) i la EAPN Comunitat Valenciana (European Anti-Poverty Network/Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa- EAPN CV) han signat un acord de col·laboració per a promoure una millor governança que incloga la visió i experiències de la joventut en risc de pobresa i/o exclusió social en les polítiques de la Generalitat Valenciana.
La població jove entre 16 i 30 anys lidera des de 2012 els nivells de pobresa a Espanya. El risc de pobresa afectava en 2019 al 31,7% de la joventut i es convertia en un problema estructural al nostre país. I especialment preocupant és que un 13% de les persones en aqueixa franja d’edat es trobava abans de la COVID-19 en situació de pobresa severa a Espanya.
Amb l’objectiu d’establir mecanismes de coordinació interinstitucional per a la realització d’accions d’elaboració de propostes, així com de sensibilització, incidència i/o reflexió la presidenta del CVJ, Cristina Martínez, i la presidenta de la EAPN CV, Lola Fernández, han signat a València aquest acord marc de col·laboració entre les dues xarxes d’entitats sense ànim de lucre.
Entre els temes a abordar destaquen aquells que tenen a veure amb els efectes de la pobresa, la desigualtat o l’exclusió social en la població jove, tenint caràcter prioritari aquells relacionats amb el dret a la participació dels i les joves, especialment de la població jove que es troba en situació de major vulnerabilitat social, i el treball entre entitats membre.
En paraules de la presidenta del CVJ, Cristina Martínez, “l’aliança entre EAPN Comunitat Valenciana i el Consell Valencià de la Joventut constitueix un pas essencial per a aconseguir una representació inclusiva de la joventut, que reflectisca totes les realitats que conviuen dins del col·lectiu jove. Les xifres de pobresa i risc d’exclusió social entre les persones menors de 30 anys són alarmants i necessitem que des de les institucions es done una resposta contundent i decidida que oferisca una solució real i efectiva a aquest problema. La crisi financera de 2008 i ara la crisi socioeconòmica causada per la pandèmia ha impactat de manera especialment severa sobre les persones joves. La joventut hem de ser una prioritat per als poders públics. No podem esperar més”.
Per part seua, Lola Fernández, ha declarat: “Aquest acord al qual hui arribem és realment important perquè la situació general de la joventut és molt difícil, però la d’aquella que parteix amb majors desavantatges és encara més preocupant. Ens preocupa el creixement de les desigualtats i la impossibilitat d’emancipació. També resulta imprescindible la participació social de la joventut amb majors dificultats, que generalment queda invisibilitzada, perquè té molt a aportar al debat polític en defensa dels drets socials i humans. La joventut té els majors índexs d’exclusió social a Espanya i necessitem polítiques integrals que miren cap al seu present i futur”.