La Comunitat Valenciana entre les comunitats autònomes que registra un dels majors increments interanuals d’emancipació residencial; però per davall de la mitjana estatal

 

  • L’emancipació juvenil al territori valencià puja respecte al passat semestre i es sitúa en un 15%; però conserva la seua posició per davall de la mitjana estatal (15,9%),  segons les últimes dades de l’Observatori d’Emancipació del Consejo de la Juventud de España
  • Una jove valenciana hauria de destinar un 70,4% del seu salari per poder llogar un habitatge en solitari; en el cas de la compra, necessitaria 3,1 salaris anuals complets per poder pagar l’entrada

L’emancipació juvenil a la Comunitat Valenciana augmenta respecte a les dades del primer semestre de 2022, passant d’un 13,4% registrat en l’anterior estudi, a un 15% de població juvenil valenciana emancipada. Encara així, la dada continua estant per davall de la mitjana estatal, sent aquesta d’un 15,9%. 

L’increment i la recuperació de l’autonomia residencial de la població jove de la Comunitat Valenciana es veu recolzada per qüestions com la forta creació d’ocupació, especialment en l’administració pública, així com la reducció de manera sustantiva de la subocupació, la sobrequalificació i la temporalitat. 

Tanmateix, l’augment del preu d’habitatge en lloguer al territori valencià es va disparar un 15,4% interanualment, implicant que les joves valencianes hagen de destinar un 70,4% del seu salari si volen emancipar-se a soles. Al igual, l’opció d’emancipar-se mitjançant la compra d’un habitatge per hipoteca, implicaria que una persona jove valenciana hauria d’estalviar 3,1 sous anuals complets per a pagar l’entrada. 

 

Ocupació juvenil al territori valencià

El 2022 va tancar amb un fort increment de la població activa jove, un 12,3% més que en 2021. Aquesta pujada es va deure, principalment, a l’augment de l’ocupació jove, que va pujar un 14,6% durant l’any, mentre que es registrava un augment del 6,0% en el total de joves en atur. 

Aprofundint en les dades d’ocupació juvenil de l’informe presentat pel Consell Valencià de la Joventut, cal destacar que, dues de cada tres treballadores joves tenien una jornada a temps complet, mentre que el 33,1% de les ocupacions eren parcials. A més, el 43,4% de les persones joves amb un contracte a temps parcial en la Comunitat el tenia de manera involuntària, és a dir, volien tindre un contracte a temps complet.

S’aprecia una forta bretxa de gènere en la parcialitat, amb un 25,3% d’homes en aquesta situació enfront del 43,0% de dones ocupades que tenien aquest tipus de contracte.

A la fi de 2022, el 16,7% de les persones joves que treballaven en la Comunitat es trobaven subocupades. Així mateix, la sobrequalificació era del 47,9% de les persones joves amb estudis superiors acabats. 

Sobre els tipus de contracte, es destacable que, la taxa de temporalitat en la Comunitat es va situar en el 40,8% (estant en 2021 en el 60%) després d’una reducció del 26,1% en el nombre de persones joves amb un contracte temporal.

Els efectes de la reforma laboral també es van veure en la contractació registrada. Així, en el quart trimestre de 2022, en la Comunitat es van signar 523,3%  més de contractes indefinits que l’any anterior. 

Els “sísís”, és a dir, les joves que sí estudien i sí treballen,  representaven el 37,5% de la població jove ocupada; un 5,4% més que en el semestre anterior. 

 

Accés a l’habitatge

La taxa d’emancipació juvenil al final de 2022 va reflectir una millora respecte al semestre anterior, passant d’un 13,4% a un 15%, encara que, comparant-la amb la mitjana estatal (15,9%), el territori valencià continua per davall. En eixe sentit, un gran obstacle a l’emancipació al qual ha de fer front una persona jove és la dificultat que hi ha per a accedir a un habitatge. Una persona jove assalariada ha de destinar el 70,4% del seu salari a pagar el lloguer si s’emancipa en solitari i 3,1 sous anuals per pagar l’entrada d’un habitatge en cas de compra. 

Respecte a la forma d’emancipació de la joventut valenciana cal destacar que, quasi una de cada dues persones joves (47,3%) emancipades en la Comunitat es trobaven en règim de lloguer en 2021. A més, el 38,2% ho feien compartint pis; xifra que es disparava entre la franja d’edat més jove (16 a 24 anys), situant-se en un 61,3%.

Si comparem la situació del cost de compartir pis entre les tres províncies de la Comunitat Valenciana, a València suposava el 34,5% del sou d’una persona jove, era 10 punts superior al de Castelló (23,9%) revelant l’heterogeneïtat de la regió. Pel seu costat, a Alacant compartir pis suposava dedicar el 31,3% del sou d’una persona jove.

Quant a l’habitatge en propietat, el 21,8% de les persones joves emancipades del territori valencià tenia una amb hipoteca vigent (enfront del 16% de mitja a Espanya), per la qual cosa la pujada de tipus d’interès va poder afectar més la joventut valenciana, costant-li un 5,9% més que un any abans. 

Solucions estructurals a llarg termini 

Encara que s’han evidenciat millores en el context juvenil valencià, a nivell estatal Andrea G. Henry, Presidenta del Consejo de la Juventud de España, durant la presentació de l’informe, va resaltar que l’edat mitjana d’emancipació a Espanya és 30,3 anys, que és la mitjana més gran des de que tenim dades.

Respecte a l’àmbit autonòmic, les dades reflecteixen que estem davant d’un problema estructural que cal millorar. En eixe sentit, la Presidència del Consell Valencià de la Joventut, Àlvar López de Medina, va declarar que són necessàries mesures que solventen el problema tant a curt com a llarg termini. Entre elles: continuar apostant pel bo de lloguer jove així com implementar la normativa per la qual s’ha de reservar un 40% del parc d’habitatge públic a persones joves, alhora que aquest s’ha d’incrementar; a més de regular les pujades abusives del preu de lloguer. 

I, sobretot, que les polítiques d’emancipació siguen treballades amb perspectiva jove i en diàleg amb les organitzacions juvenils del territori. 

 

Consulta el informe complet ací.

¡Comparteix!

Categories

Arxiu

Tags

Noticies més recents

Contacte
de Premsa

Jorge
Domingo
Ferrando

Tècnic de Comunicació

Contacte de Premsa

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable del tractament: CONSELL DE LA JOVENTUT DE LA COMUNITAT VALENCIANA
Direcció del responsable: C/ LINTERNA, 26, CP 46001, VALENCIA (Valencia/València)
Finalitat: Les seues dades seran usades per a poder atendre les seues sol·licituds i prestar-li els nostres serveis.
Publicitat: Només li enviarem publicitat amb la seua autorització prèvia, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Legitimació: Únicament tractarem les seues dades amb el seu consentiment previ, que podrà facilitar-nos mitjançant la casella corresponent establida a aquest efecte.
Destinataris: Amb caràcter general, només el personal de la nostra entitat que estiga degudament autoritzat podrà tindre coneixement de la informació que li demanem.
Drets: Té dret a saber quina informació tenim sobre vosté, corregir-la i eliminar-la, tal com s'explica en la informació addicional disponible en la nostra pàgina web.
Informació addicional: Més informació en l'apartat “POLÍTICA DE PRIVACITAT” de la nostra pàgina web.