L’educació no formal és un espai segur enfront de la COVID-19 i una eina essencial en la contenció i prevenció de contagis. Davant les noves restriccions anunciades per la Generalitat, en les quals es prohibeixen totes les activitats d’oci juvenil, reivindiquem el paper de l’oci educatiu en l’acompanyament dels xiquets, xiquetes i adolescents durant la pandèmia.
L’educació no formal a la Comunitat Valenciana aplega a més de 25.000 xiquets, xiquetes i adolescents i involucra a més de 1.000 persones joves voluntàries. Tanmateix, es tracta d’una activitat que contribueix de manera essencial en el desenvolupament personal i social de la joventut i no se li ha prestat l’atenció suficient per part dels poders públics durant la crisi sociosanitària de la COVID-19.
En un moment on la socialització, tan necessària en el creixement i benestar de la gent jove, ha quedat limitada per les restriccions sanitàries i les mesures de seguretat i higiene, l’oci educatiu és un espai de recolzament i suport per a molts xiquets, xiquetes i adolescents, que estan veient la seua salut mental afectada per la situació.
A més, cal recordar que l’accés a l’oci educatiu és un dret de la joventut reconegut en l’article 68 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència i que són les administracions públiques, tal com diu la norma, les encarregades de promoure’l, garantir l’accés i donar suport a les entitats que duen a terme les activitats.
Des del Consell Valencià de la Joventut, defensem un model d’educació integral, on formal i no formal es complementen per a oferir una formació completa als xiquets, xiquetes i adolescents en valors i coneixements. Per aquest motiu, demanem un tracte igualitari per a l’oci educatiu enfront de l’educació formal per part de les institucions públiques i que es reconega la contribució del sector durant la pandèmia en la conscienciació, control i acompanyament.